Toegangscontrole: Een overzicht van de verschillende methodes en hun toepassingen

Toegangscontrole is onmisbaar in het efficiënt en veilig beheren van gebouwen. De juiste toegangscontrole kan zorgen voor een verhoogde productiviteit, veiligheid en kostenbeheersing. Toegangscontrole gaat verder dan het verlenen van toegangsrechten aan medewerkers. Er moet ook rekening worden gehouden met bezoekers en in sommige gevallen zelfs met voertuigen. In dit artikel nemen we een overzicht van de verschillende methodes van toegangscontrole en hun toepassingen.

Toegangscontrole via codesloten

Een codeslot is een eenvoudige toegangscontrole oplossing die in veel gevallen al voldoende kan zijn. Het installeren van een bescheiden slot is eenvoudig en goedkoop. Hierdoor is het vooral populair in kleinere gebouwen zoals, huizen en kleine kantoren. Het gebruik van codesloten heeft echter ook nadelen.

Een verloren of gestolen codekaart of wachtwoord kan leiden tot ongewenste toegang tot het gebouw. Bovendien is er geen mogelijkheid om uiteindelijk een eigen gebruik van de code te traceren.

Toegangscontrole via kaartlezers

In grotere gebouwen met meer toegangspunten is het gebruik van kaartlezers een betere oplossing. Bij gebruik van kaartlezers wordt aan elke medewerker van de bezoeker een persoonlijke kaart verstrekt. Alleen personen met een geldige kaart krijgen toegang tot de gebouwen. De kaarten kunnen snel en efficiënt worden geblokkeerd kunnen dit nodig zijn. Er zijn verschillende soorten kaarten beschikbaar. Zo zijn er kaarten die werken via RFID, NFC en barcode.

Een specifieke vorm van deze toegangscontrole is de NFC-kaart. Deze vorm maakt gebruik van Near Field Communication, een technologie die gebaseerd is op draadloze communicatie tussen kaart en lezer op korte afstand. Dit maakt het mogelijk om de NFC-kaart te vervangen in andere systemen, zoals identificatie op afstand.

Toegangscontrole via biometrie

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor toegangscontrole via biometrie. Bij biometrische oplossingen wordt gebruik gemaakt van de lichamelijke kenmerken van personen. Voorbeelden van deze kenmerken zijn vingerafdrukken, het gezicht, iris en stem.

Een groot voordeel van biometrische oplossingen is dat je geen technologie nodig hebt om de kaart te lezen. Bovendien is het risico op fraude minimaal. Aangezien de kaart uniek is en gekoppeld aan de persoon, is het onmogelijk om deze te stelen of door te geven aan een andere persoon.

Er is echter ook een nadeel verbonden. Niet iedere werknemer is het eens over zijn of haar biometrische informatie te delen. Bovendien zijn de systemen vaak duur in aanschaf en onderhoud. Deze oplossing wordt dan ook minimaal toegepast in gebieden waar de beveiliging op het hoogste niveau moet zijn, zoals regeringen, militaire gebouwen en financiële instellingen.

Toegangscontrole via intercomsystemen

Een andere methode om toegangscontrole mogelijk te maken is via intercomsystemen. Intercomsystemen worden vooral gebruikt bij toegangsdeuren of poorten. Bezoekers willen via de intercom naar het gebouw bellen. Vervolgens kan de receptioniste van de beveiliging via de camera zien wie er voor de deur staat en bepalen of diegene toegang krijgt of niet.

Intercomsystemen worden vaak als aanvulling gebruikt op andere toegangscontrolesystemen. Hierdoor wordt het mogelijk om nog gerichter en zekerder bezoekers te controleren.

Toegangscontrole via videobewaking

Videobewaking is nog een andere methode van toegangscontrole. Vandaag de dag zijn steeds meer gebouwen uitgerust met camera's die 24/7 het gebouw in de gaten houden. Deze camera's worden voornamelijk gebruikt om inbrekers buiten te houden, maar worden ook gebruikt voor toegangscontrole. De camera's zijn voorzien van gezichts- of nummerplaatherkenning, en het detecteren van de beveiligingsdiensten wanneer iemand het gebouw naderhand niet geautoriseerd is.

Deze methode van toegangscontrole is echter niet erg populair. Mensen houden namelijk niet van het idee dat ze constant in de gaten worden gehouden en daarom is videobewaking ook niet goedkoop.

Tot slot

Er zijn dus verschillende manieren om toegangscontrole mogelijk te maken. Het is belangrijk om de juiste methode te kiezen die voorbij is bij jouw organisatie of gebouw. Budget, grootte van het gebouw en het aantal toegangspunten spelen mogelijk een rol. Gelijktijdig kun je verschillende vormen van toegangscontrole combineren om de veiligheid nog meer te verhogen. Door de juiste oplossing te kiezen, zorg je ervoor dat alleen geautoriseerde personen toegang krijgen tot het gebouw en zo de veiligheid en productiviteit kunnen verhogen.

Ook interessant

Tijdregistratie

Tijdregistratie: Het Belang van Een Geautomatiseerd Systeem InleidingTijd is essentieel in elke organisatie. Het is een van de meest waardevolle acti ...

Lees verder

Beheer Bezoekers

Tijd Opname Software voor de Bezoekers van de Website BeheerHet belang van het programma voor het beheer van een website bezoeker is niet alleen om er ...

Lees verder

Opvolging Bezoekers

Opvolging van bezoekers: een belangrijke stap in het verbeteren van uw websiteBij het runnen van een website is een ding absoluut noodzakelijk: bezoek ...

Lees verder